Лекарите трябва да бъдат бдителни, когато става дума за хора, завръщащи

...
Лекарите трябва да бъдат бдителни, когато става дума за хора, завръщащи
Коментари Харесай

След K-19 ни заплашва и камилски гръб! Това са симптомите

Лекарите трябва да бъдат бдителни, когато става дума за хора, завръщащи се от Катар, изключително след края на Световното състезание по футбол. Пътешествениците могат да проявяват признаци, присъщи за камилския грип.

Това е заболяване, произхождащо от фамилията на коронавирусите. Това е Близкоизточният респираторен синдром (MERS), вирусно респираторно заболяване, което беше разпознато за първи път в Саудитска Арабия през 2012 година

Вирусът, който принадлежи към огромното семейство коронавируси, може да аргументи болести, вариращи от елементарна простуда до тежък изострен респираторен синдром (SARS) и covid-19.

„ Честите признаци на MERS са тресчица, кашлица и затруднено дишане. Пневмонията е постоянно срещана, само че може да не се появи при всички пациенти. Стомашно-чревни признаци, в това число диария, също са докладвани при пациенти с MERS.

Смъртността при регистрирани случаи на MERS – CoV зараза е 35 на 100, но реалната смъртност от това заболяване евентуално е доста по-ниска, защото са регистрирани единствено пациенти с тежка клинична картина и такива, които се изследват лабораторно “, сподели експертът по епидемиология доктор Славица Марис.

MERS е зооноза, което значи, че може да се предава от животни на хора. От друга страна, предаването от човек на човек е допустимо, само че спорадично.

„ MERS-CoV е разпознат и обвързван с човешка зараза в няколко страни в Близкия изток, Африка и Южна Азия. Наличните данни допускат, че има възможност вирусът да се предава непосредствено или индиректно посредством нечисти предмети и евентуално посредством капково предаване.

„ Предаването от човек на човек е допустимо и спорадично и се случва при непосредствен контакт с пациента, както и по време на даване на здравни грижи – членове на едно и също семейство или домакинство, здравни служащи и пациенти “, споделя доктор Марис.

Тя изясни, че признаците на MERS нормално се появяват пет или шест дни след контакта, а инкубационният интервал може да бъде от два до 14 дни.

„ Клиничните прояви на MERS-CoV варират от безсимптомни, т.е. инфектираното лице няма признаци на болестта, леко респираторно заболяване до тежък изострен респираторен синдром, който може да има съдбовен излаз.

При тежки форми на болестта може да се наложи механична вентилация или поддръжка в интензивните отделения. Възрастните хора, имунокомпрометираните и тези с хронични болести като бъбречно заболяване, рак, хронично белодробно заболяване, хипертония, сърдечно-съдови болести и диабет имат нараснал риск да развият тежка форма на болестта “, сподели тя.

Как да се предпазите от камилски грип?

Д-р Марис показва, че лечението е симптоматична

„ Що се отнася до предварителната защита, защитните ограничения включват постоянни хигиенични ограничения при посещаване на плантация, пазар или друго място, където има животни. Измиване на ръцете преди и след работа с животни, както и отбягване на контакт с заболели животни.

„ Яденето на сурови или незадоволително обработени скотски артикули, в това число мляко и месо, носи висок риск от зараза “, отбелязва доктор Марис./ и във Facebook

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР